Jak oszczędzać?
Jak oszczędzać?
Szanuję osoby, które cenią swój pieniądz i potrafią oszczędzać. Też szukałam sposobu na to w pewnej chwili wpadłam na pomysł, żeby założyć konto na net-pocket. Myślicie, że oszczędzanie na zakupach przynosi jakieś efekty?
Re: Jak oszczędzać?
Oszczędzanie to bardzo dobra i pożądana cecha. Jeśli nauczymy się oszczędzać na wszystkim : wodzie,elektryczności a także na zakupach z pewnością pozostaną nam jakieś środki finansowe, które musimy gdzieś ulokować. Spójrzcie na ten kalkulator zysku z lokat ,czy uważacie ,że opłaca się trzymać pieniądze w banku na lokacie? No właśnie, trzeba znaleźć inny równie bezpieczny instrument do lokowania takich oszczędności.
Ja mam u siebie rekuperator wody firmy Zypho. Dzięki temu oszczędzam prawie połowę ciepłej wody. Jak to jest możliwe? Zamontowany pod odpływem rekuperator, oddaje ciepło z wody już "zużytej" do wody, która dopiero leci do kranu/prysznica. Dzięki temu, że ją podgrzewa - mniej potrzeba energii na ogrzanie wody używanej do mycia. Jest to zarówno ekologiczne, jak i ekonomiczne!
Lepiej oszczędzać niż pożyczać, ale sami wiecie jak to jest. Ja akurat taka mądra kiedyś nie byłam, wzięłam mnóstwo chwilówek i gdyby nie pomoc Finanse dla Ciebie podejrzewam, że nigdy nie wyszłabym z tej spirali zadłużenia
Zwróćmy uwagę na definicję oszczędzania - to po prostu „odkładanie" pieniędzy z zamiarem ich późniejszego wykorzystania . Ludzie chcący oszczędzać popełniają jednak kilka błędów, które jednak nie prowadzą do celu jakim jest np. uzbieranie tzw. poduszki finansowej. Jednym z najczęstszych błędów jest nieregularne oszczędzania a później gromadzenie pieniędzy w domu .To błędne podejście , dlaczego ?Otóż, kapitał zgromadzony w domu jest narażony na zniszczenie (np. wskutek powodzi lub pożaru budynku) bądź kradzież a ponadto w momencie jakiejś nagłej choć błahej potrzeby narażony jest na uszczuplenie a do tego nie powinniśmy dopuszczać.
Bardzo dobre pytanie. Jak i ile oszczędzać miesięcznie, żeby za kilka lat móc wybudować swój kwadrat? Chciałabym odkładać miesięcznie pieniądze na budowę domu, ale zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Ile powinnam odkładać ? Czy tysiąc złotych na miesiąc wystarczy?
Myślę że największy sens ma teraz oszczędzanie w ppk, tu mojeppk/pl/serwis w każdej chwili możesz sprawdzić wpłaty i znajdziesz wszystkie swoje rachunki ppk a możesz też wygenerować raport w razie potrzeby
Nie zawsze jest możliwość oszczędzania, dlatego jeśli spotka nas większy wydatek, to trzeba zdecydować się na kredyt. Kredytu możecie poszukać za pośrednictwem strony https://finaum.pl/ . Tam znajdziecie kredyty, pożyczki i do tego ogromne wsparcie doradców ze sporym doświadczeniem w swojej pracy.