Zainstalowanie rekuperacji w domu

Awatar użytkownika
Taheei45

Zainstalowanie rekuperacji w domu

Post autor: Taheei45 »

Coraz częściej myślę o tym, żeby zamontować w domu system rekuperacji, bo zależy mi na świeżym powietrzu i mniejszych rachunkach za ogrzewanie. Przeglądałem różne rozwiązania i trafiłem na stronę https://ekoi.pl/rekuperacja.html gdzie opisano działanie i zalety takiego systemu. Zastanawiam się, czy faktycznie w codziennym użytkowaniu różnica w jakości powietrza jest zauważalna i czy montaż opłaca się w już zamieszkałym budynku. Może ktoś ma doświadczenie i mógłby doradzić, jak wygląda to w praktyce.
skoro nie mogę zapomnieć, staram się odwrócić los

elzunia54

Re: Zainstalowanie rekuperacji w domu

Post autor: elzunia54 »

Często widzę, że Defro jest kojarzone tylko z kotłami albo kominkami, a to już dawno nieaktualne. Dziś to pełna gama HVAC: kotły, pompy ciepła, rekuperacja, wszystko projektowane jako jeden system. Do tego to nie jest "mały producent", tylko lider w Polsce i liczący się gracz w Europie z 50-letnią historią. Warto też wiedzieć, że mają rozbudowaną sieć ok. 400 serwisantów i mocno szkolą instalatorów, dlatego sprzęt jest tak często polecany przez fachowców.

kasiunia

Post autor: kasiunia »

Dawniej w każdym domu instalowano system wentylacji grawitacyjnej a dzisiaj jest to bardzo często wentylacja mechaniczna czyli tzw. rekuperacja. Budujący nowy dom zastanawiają się tez w jaki sposób najlepiej ogrzać swój dom a możliwości jest na prawdę wiele. Uważam ,że jeżeli tylko macie taką możliwość, to powinniście zainteresować się uzbrojeniem waszego nowego domu w sieć ciepłownicza .To pozwala zapomnieć o ogrzewaniu domu i nie trzeba wyposażać kotłowni we wszelkie niezbędne elementy grzewcze.

ineza

Post autor: ineza »

Jeśli ktoś planuje instalację wentylacji w domu albo firmie, to warto sprawdzić montaż wentylacji Mikołów. U mnie wszystko poszło sprawnie, bez opóźnień i co najważniejsze – działa jak należy. Widać, że znają się na rzeczy.

Kazika

Post autor: Kazika »

Zainstalowanie rekuperacji w domu warto dobrze zaplanować, ponieważ odpowiednio dobrany system może znacząco wpłynąć na komfort mieszkańców. Ciekawym rozwiązaniem w niektórych budynkach są wentylacje decentralne, które sprawdzają się szczególnie tam, gdzie wykonanie tradycyjnej instalacji kanałowej jest trudniejsze. Przed wyborem konkretnego rozwiązania dobrze skonsultować się ze specjalistą, który pomoże dopasować system do wielkości i układu domu. Macie doświadczenia z montażem rekuperacji i możecie polecić jakieś sprawdzone rozwiązania?

ODPOWIEDZ